ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΔΕΜ
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
(Απάντηση στην από 25.02.2021 ανακοίνωση της Αυτοδιαχείρισης)
- Η ΕΔΕΜ υπάρχει, ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης, ήδη από τον Ιούνιο του 2019, με εκλεγμένο Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο, από τη Γενική της Συνέλευση. Είχε καταθέσει αίτηση για έκδοση άδειας λειτουργίας, ήδη από τον Αύγουστο του 2019. Συνεπώς, η πρόσκληση της Αυτοδιαχείρισης, τον Ιανουάριο του 2020, προς τα Σωματεία Μουσικοσυνθετών, Δημιουργών και Εκδοτών έγινε εκ των υστέρων και απευθύνθηκε σε φορείς, οι οποίοι δεν είχαν αρμοδιότητα να αποφασίσουν για τη διερεύνηση δυνατότητας συνεργασίας των δύο Οργανισμών.
- Η ΕΔΕΜ, στις 25 Μαΐου 2020 και ενώ εκκρεμούσε εναντίον της η εκδίκαση δύο αιτήσεων ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ αποδέχθηκε την έναρξη των συνομιλιών και την πρόσκληση της Υπουργού Πολιτισμού για συνάντηση με την Αυτοδιαχείριση στις 24.06.2020, λίγες μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας της στις 7 Ιουνίου 2020. Η Αυτοδιαχείριση, κατά την προσφιλή τακτική της, την αμέσως προηγούμενη ημέρα, κατέθεσε και νέα αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ. Στο αίτημα της ΕΔΕΜ για προσωρινή δικαστική εκεχειρία, ώστε οι συζητήσεις να γίνουν σε καλό κλίμα, η Αυτοδιαχείριση απάντησε αρνητικά. Αρνητική ήταν επίσης η απάντησή της και στην πρόταση της ΕΔΕΜ για κοινή είσπραξη.
- Παρά τις επιθετικές κινήσεις και την αρνητική στάση της Αυτοδιαχείρισης, η ΕΔΕΜ ανέλαβε και πάλι την πρωτοβουλία έναρξης των διαπραγματεύσεων και κάθισε καλόπιστα στο τραπέζι, για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης προς το συμφέρον όλων των δικαιούχων. Και ενώ οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις οδήγησαν τελικά στις 9 Οκτωβρίου 2020 σε κείμενο συμφωνίας, ως προς τα επόμενα βήματα που θα έπρεπε να ακολουθηθούν για την επίτευξη συνένωσης, το οποίο και υπερψηφίστηκε αμέσως από το Δ.Σ της ΕΔΕΜ, η Αυτοδιαχείριση, για ακόμα μία φορά, υπαναχώρησε, με πρόφαση την ύπαρξη και αποτίμηση της ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία μεταφέρθηκε η δραστηριότητα της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ.
- Η Αυτοδιαχείριση δεν είχε καμία απολύτως «οφειλή» έναντι των μελών της, όπως διατείνεται, να στραφεί κατά της ΚΥΑ και του τρόπου έκδοσης της άδειας λειτουργίας της ΕΔΕΜ από το ΥΠΠΟ. Είναι απολύτως αναληθής και κοντόφθαλμος ο ισχυρισμός της ότι δήθεν η ΚΥΑ είναι «άδικη» και «προίκα» της ΕΔΕΜ. Η ΚΥΑ αφορά όλους τους δημιουργούς, ακόμα και αυτούς που σήμερα είναι μέλη της Αυτοδιαχείρισης. Αποτελεί κατάκτηση του συνόλου των δημιουργών. Διασφαλίζει τα δικαιώματά τους και το αρχείο των έργων τους. «Αδικία» θα ήταν όλα τα παραπάνω να χαθούν στις δαιδαλώδεις διαδρομές της πτώχευσης της ΑΕΠΙ! Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, η Αυτοδιαχείριση αδυνατεί να κατανοήσει το συμφέρον, ακόμα και των δικών της δικαιούχων, που λαμβάνουν τη διανομή τους από την ΕΔΕΜ, ανεξαρτήτως εάν είναι μέλη της ΕΔΕΜ ή όχι.
Αναρωτιόμαστε εύλογα, τι όφελος έχουν αποκομίσει μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι της Αυτοδιαχείρισης, από τις κατά συρροή δικαστικές διαμάχες εναντίον της πλειοψηφίας του ελληνικού ρεπερτορίου, που δεν θέλησε για διάφορους λόγους να εκπροσωπεί η Αυτοδιαχείριση το ρεπερτόριό τους, αλλά προτίμησαν αντίθετα να φτιάξουν το δικό τους αυτοδιαχειριζόμενο Οργανισμό
- Να υπενθυμίσουμε ότι η Αυτοδιαχείριση παρά την στήριξη της Cisac και με συνεχή λειτουργία από το 2003, έχει σήμερα 837 μέλη. Η ΕΔΕΜ, με 8 μήνες λειτουργίας, μετρά ήδη περισσότερα από 2.000 μέλη. Το δε μερίδιο της αγοράς που κατέχει ένας ΟΣΔ προκύπτει από την εκάστοτε χρήση των έργων των δημιουργών που εκπροσωπεί και από τα στοιχεία των διανομών στις οποίες έχει προβεί και όχι από αυθαίρετους και μη αποδεδειγμένους ισχυρισμούς προς δημιουργία και μόνον εντυπώσεων.
- Οι έλεγχοι, τους οποίους επικαλείται η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών της και τα δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία, πέραν του γεγονότος ότι δεν απεικονίζουν την τρέχουσα οικονομική της κατάσταση, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι. Να θυμίσουμε λοιπόν ότι με βάση τα στοιχεία αυτά:
- Ανακλήθηκε προσωρινά η άδεια λειτουργίας της, λόγω έλλειψης βιωσιμότητας.
- Αποδεικνύεται ότι δεν έχει ελεγχθεί φορολογικά από το έτος 2012, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ύπαρξης φορολογικών εκκρεμοτήτων ή/και επιβολής πρόσθετων φόρων και προστίμων
- Εκκρεμεί ο έλεγχος της Ε&Y, ο οποίος αν και ξεκίνησε ταυτόχρονα με τον έλεγχο της ΕΥΕΔ με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού δεν έχει παραδοθεί ακόμα , ενώ ο έλεγχος της ΕΥΕΔ, έχει ολοκληρωθεί ήδη από το Μάιο του 2020. Ας εκδοθεί λοιπόν το πόρισμα του ελέγχου αυτού και μετά θα αποδειχθεί ο βαθμός της διαφάνειας με την οποία λειτουργεί η Αυτοδιαχείριση .
- Συμφωνούμε με την Αυτοδιαχείριση ότι ο «ένας φορέας συλλογικής διαχείρισης δεν μπορεί να είναι μία γενική και αφηρημένη έννοια που ο καθένας την ερμηνεύει με το δικό του τρόπο». Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, υπάρχουν οι νόμοι, που ορίζουν το κάθε βήμα που πρέπει να γίνει, ώστε δύο ανεξάρτητοι φορείς να γίνουν ένας. Ο νόμος περί συγχωνεύσεων επιβάλλει την δημοσίευση Έκθεσης ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή με τα πορίσματα από τον απαιτούμενο νομικό, φορολογικό και χρηματοοικονομικό έλεγχο των δύο Οργανισμών που προτίθενται να ενωθούν. Είναι απορίας άξιο γιατί η Αυτοδιαχείριση αρνείται να προβεί στον έλεγχο αυτό, ισχυριζόμενη ότι τα πάντα έχουν ελεγχθεί. Αν είναι έτσι , ο έλεγχος που προβλέπεται από τον νόμο θα είναι σύντομος και θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε γρήγορα στη συνένωση.
- Καλούμε την Αυτοδιαχείριση εάν την ενδιαφέρει ειλικρινά η δημιουργία ενός Οργανισμού με νόμιμο, έντιμο και ισότιμο τρόπο και δεν απαιτεί την απορρόφηση της ΕΔΕΜ σε αυτήν χωρίς την διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων, να δεχθεί τον έλεγχο και την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας.
Η ΕΔΕΜ, σεβόμενη την εμπιστοσύνη των χιλιάδων δικαιούχων που εκπροσωπεί δηλώνει ξεκάθαρα ότι:
- είναι υποχρεωμένη να υπερασπισθεί την ένωση των δύο ΟΣΔ, διασφαλίζοντας ωστόσο τα συμφέροντα όλων των δικαιούχων της.
- Απαιτεί διαφάνεια και λογοδοσία, πλήρη οικονομικό, νομικό και φορολογικό έλεγχο και των δύο ΟΣΔ, διαδικασίες οι οποίες είναι νομικά απαραίτητες για οποιουδήποτε είδους νόμιμη ένωση.
- Καθυστέρηση δεν προκαλούν οι νόμιμες διαδικασίες, αλλά οι παρελκυστικές τακτικές. Εάν η Αυτοδιαχείριση ήθελε πραγματικά την ένωση, θα είχε προ πολλού συναινέσει στους απαιτούμενους ελέγχους. Θα απείχε από δικαστικές διαμάχες που διαιωνίζουν το διχασμό και θα είχε συμφωνήσει προ πολλού στην κοινή είσπραξη.
Σήμερα, οι έλεγχοι θα είχαν ολοκληρωθεί και η Ένωση θα ήταν πραγματικότητα.
Η συμφωνία για τη συγχώνευση υπάρχει, η βούληση υπογραφής της απουσιάζει.
Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2021
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΜ